Dan žena s 3 izvanredne dizajnerice

Povodom međunarodnog dana žena, želimo slaviti kreativnost, inspirirati vas i prepoznati revolucionarne doprinose dizajnerica u svijetu interijera i namještaja.

Ray Eames

Ray Eames bila je američka umjetnica i dizajnerica. U kreativnom partnerstvu sa suprugom Charlesom, bila je odgovorna za revolucionarne doprinose u poljima arhitekture, grafičkog dizajna, namještaja i dizajna tekstila.

Zajedno, par Eames smatra se jednim od najutjecajnijih snaga dvadesetog stoljeća. Ray je posjedovala nevjerojatno razumijevanje oblika i boja, služeći kao pokretačka snaga iza posebne Eamesove estetike. Dodavala je element razigranosti, koji je bio faktor razlikovanja između onoga što se smatralo “dobrim” ili “vrlo dobrim” i onoga što je utjelovljivalo svojstvenu “Eames” kvalitetu.

U popis najpoznatijih Eames komada, svakako spada 670 Lounge Chair, jedna je od najsloženijih stolica u smislu svoje konstrukcije. Sastoji se od 20 glavnih komponenti i bila je jedna od prvih dizajna Eames Office-a namijenjena tržištu visoke klase.

Patricia Urquiola

Španjolski izraz “Cada maestro tiene su librillo”  ili „Svaki majstor ima svoje trikove“ svakako je primijeniv i na svijet suvremenog dizajna. U slučaju Patricie Urquiole, njezina spontanost i želja za igrom s različitim materijalima i oblicima ono je što ju izdvaja. Ova španjolska dizajnerica poznata je po svom eklektičnom i eksperimentalnom pristupu dizajnu, a njeni radovi se odlikuju senzualnim oblicima i neočekivanim materijalima.

Jedan od njenih najpoznatijih dizajna, Husk fotelja predstavlja savršen spoj funkcionalnosti i estetike. Sa nevjerojatnom sposobnošću da istovremeno bude suptilna i izražajna, Husk fotelja odražava Urquiolinu strast prema eksperimentiranju i inovativnom dizajnerskom pristupu.

Husk fotelja i tabure

Almendra stropna lampa

Crinoline vanjska fotelja

Monica Armani

Monica Armani je jedna od vodećih figura u svijetu dizajna. Njezin prepoznatljiv stil kombinira formalnu estetiku i inovaciju, stvarajući projekte koji su karakteristični po izvanrednoj upotrebi prostora. Za nju je usklađivanje detalja i traženje ravnoteže između svih aspekata ključan korak u stvaranju prostora koji su istovremeno suvremeni i bezvremenski.

Jedan od najupečatljivijih primjera njezine suptilne elegancije je Flair O’ stolica. Inspirirana ikoničnim Jackie O’ stilom, ova elegantna fotelja osvaja zaobljenim linijama i sofisticiranim detaljima. Flair O’ spaja udobnost s profinjenim dizajnom, istovremeno odražavajući modernu i bezvremensku estetiku.

Njihova kreativnost i strast za inovacijama služe kao inspiracija za sve nas, podsjećajući nas na važnost doprinosa žena u svijetu dizajna interijera i namještaja.

Sretan Vam dan žena!

Izvori:

https://medium.com/360modern/the-history-of-the-eames-chair-ddee6b92aee2
https://www.accaduehome.com/en/designer/monica-armani
https://www.axor-design.com/int/service/axor-brand/designers/patricia-urquiola
https://chaplins.co.uk/blog/what-makes-a-patricia-urquiola-design-special/
https://www.nytimes.com/2020/05/15/arts/ray-charles-eames-artists.html
https://www.monica-armani.com/product-design/product/flairo

Zanimljivo i korisno

Pogledajte sve

http://Ovo%20nije%20samo%20trgovina%20namještaja

Ovo nije samo trgovina namještaja

Priča o zadnjih 30 godina

Otkrijte Themeliu